Wat is angst?

Angst is een belangrijke reactie van ons lichaam op gevaar. Het zorgt ervoor dat we snel en zo gepast mogelijk reageren in een stressvolle situatie. Dat kan gaan over een situatie van dreigend gevaar, van financiële zorgen, van gezondheidsproblemen, problemen binnen de familie of op het werk of met de opleiding die je volgt,…

Je lichaam reageert dus bij spanning en angst via het zenuwstelsel en de aanmaak van stresshormonen. Het maakt zich klaar om te overleven door te vluchten of te vechten. Je kan hartkloppingen ervaren, je ademhaling zal versnellen, je spieren spannen zich op,… Wanneer het gevaar geweken is of het probleem opgelost is, dan zal je lichaam terug kalmeren en in rusttoestand terugkeren waardoor de angstklachten ook wegtrekken.

Angst kan zich aandienen in verschillende gradaties van mild tot zeer heftig.

Er bestaan vele soorten angst. Denk aan allerhande fobieën waarbij iemand angst heeft voor een specifieke situatie of voorwerp. Denk aan piekeren waarbij iemand zich voortdurend zorgen maakt over iets of meerdere zaken. Denk aan bijvoorbeeld smetvrees of hypochondrie. Denk aan sociale angst.

Wanneer wordt angst een angststoornis?

Wanneer je niet meer tot rust komt, je lichaam niet kalmeert maar in alertheid blijft verkeren dan wordt angst ongezond. Dat gebeurt wanneer je je ook angstig voelt in niet-bedreigende situaties of als ze zich geen problemen voordoen. Je ervaart dan dagelijks angst en spanning zonder een specifieke aanleiding.

Als je toegeeft aan de angst en ook doodgewone dagdagelijkse situaties gaat vermijden, wordt de angst enkel erger. Zo krijgt angst grip op jouw leven en beperkt het je in je doen en laten. Er is een boek met als titel ‘Niet durven, toch doen’. Dat is de allerbelangrijkste raadgeving om in je achterhoofd te houden.

Oorzaak angstklachten

In opmaak

Scroll naar boven