Werkwijze

Mijn werkwijze.

Op deze pagina licht ik graag mijn werkwijze aan je toe. Je vindt hier informatie over de duur van de gesprekken en het tarief alsook wijze van betaling. Maar ook over wat ik bedoel met gemotiveerd zijn voor de therapie, huiswerk, tussenkomst via de ziekenkas, annulatievoorwaarden en meer.

Wat is mijn favoriete werkwijze?

Ik werk het liefst face-to-face. Dat wil zeggen dat je naar mijn praktijk in Antwerpen op Linkeroever komt om persoonlijk  met mij in gesprek te gaan voor de therapiesessies. Daarnaast werk ik een online aanbod zelfhulp uit dat in de loop van 2025 stap voor stap beschikbaar zal worden.

Als integratief therapeut pas ik mijn werkwijze aan aan jou als cliënt met jouw hulpvraag. Elke mens heeft zijn eigen voorkeuren. De ene wil vooral informatie, de andere wil vooral van gedachten wisselen, de andere wil vooral voluit vertellen en iemand die luistert, de ander wil zich vooral laten leiden door de therapeut,… en nog iemand anders heeft afhankelijk van het moment nood aan iets anders. Ik tracht aanvankelijk zoveel mogelijk mee te gaan met wat jij als cliënt aangeeft door mijn werkwijze daaraan aan te passen. Zo leer ik jou en jouw verhaal en hulpvraag kennen.

Na verloop van tijd zal ik langzaam aan mee suggesties doen en soms zelfs wat sturen om jou uit jouw comfortzones te motiveren. Als we in onze comfortzones blijven bewegen of blokkeren, zal er echter weinig in jouw realiteit veranderen. Het andere uiterste is de paniekzone waar veel mensen ook in blokkeren omdat ze te snel te veel van zichzelf verlangen of verwachten. Ik tracht dus samen met jou stap voor stap op jouw tempo aan verandering te werken in de leerzone. Die zit mooi tussen de comfortzone en paniekzone waar groei mogelijk wordt.

Uiteraard heb ik gaandeweg steeds oog voor jouw op de voorgrond zittende gevoelens en noden, alsook voor het eventuele bestaan van onzekerheid, angst en/of weerstand voor eventuele veranderingen of bepaalde gespreksonderwerpen.

Motivatie

gemotiveerd zijn therapie ann vergouwen

Als therapeut hecht ik er belang aan dat de cliënten die ik begeleid, écht gemotiveerd zijn. In therapie gaan, is volgens mij kiezen voor zelfzorg. Het feit dat je een afspraak maakt (of overweegt te maken), wil zeggen dat je op dit moment dicht bij jezelf staat. Want je voelt dat er iets niet loopt zoals je zou willen. Of je staat open voor de suggestie door iemand in jouw nabije omgeving om in therapie te gaan. Dat is super én knap van je. Want in therapie gaan, vraagt nu eenmaal moed.

Ik investeer mijn tijd, energie, kennis, betrokkenheid met plezier in jouw traject. Ik zie daarom graag ook bij jou de nodige motivatie en wilskracht om je te engageren en door te zetten in het proces dat jij kiest aan te gaan. Niemand verplicht je om in therapie te komen en ga ik ervan uit dat jij zelf hulp wilt. Dat je geholpen wil worden en zelf ook moeite wil doen bij het tot stand brengen van verandering in jouw leven, jouw zijn, jouw handelen, jouw manier kijken naar en denken over, jouw keuzes,… om jouw welbevinden te vergroten.

Uiteraard nemen wij samen ook alle tijd en ruimte die nodig is wanneer je geconfronteerd werd met traumatische ervaringen zoals zijn moeten opgroeien met fysiek en/of emotioneel geweld, met seksueel misbruik/geweld, met afwezige/verwaarlozende ouder(s), met het niet gezien/erkend zijn in wie jij bent en nodig had, met ouders die een verslavingsproblematiek hadden, met een narcistische ouder,… Wanneer je geconfronteerd werd met toxische relaties, met een gewelddadige en/of emotioneel manipulerende partner. Wanneer je te maken kreeg met ernstige gezondheidsproblemen bij jezelf, partner of ander gezinslid. 

Dat wil zeggen dat ik als therapeut naast je sta. Ik benoem wat ik zie, deel wat ik opmerk, dat wat ik ervaar in gesprek en contact met jou in dialoog breng. Ik stel vragen die jij jezelf misschien niet stelt. Ik bied ruimte en veiligheid om tot bij die dingen te komen die ertoe doen. Die misschien ook heel eng of heel pijnlijk zijn om ze aandacht en ruimte te geven, om erover te praten. Ik ben hier, voor jou, naast je terwijl jij zelf het innerlijke werk doet dat jij nodig hebt. Ik bied steun & supporter. Ik draag mee wat voor jou op sommige momenten te zwaar is.

Huiswerk is een rode draad in mijn werkwijze

Met huiswerk bedoel ik dat enkel het gesprek tijdens onze sessies alleen onvoldoende zijn om tot meer emotioneel welzijn te komen. Tussen de sessies door staat de therapie niet stil en blijf jij ook aan de slag. Aan de slag met de dingen die wij besproken of met oefeningen of opdrachten. Therapie lost niets op als je één of meer keer komt vertellen aan mij wat er in je omgaat en verder niets doet. Daarom is het tussen de gesprekken door ook aan de slag gaan en blijven van groot belangrijk. Ik bewaak dat het huiswerk behapbaar is, niet te veel wordt bovenop het dagdagelijkse leven. Dat het op een haalbaar en veilig tempo verloopt.

Jij kiest zelf hoe vaak je op gesprek komt. Veelal komen mensen in het begin wekelijks en daalt deze frequentie geleidelijk aan naar een keer om de veertien dagen, een keer in de maand,… naar zo nu en dan eens tot wanneer de therapie wordt beëindigd. Soms komen cliënten een jaar later nog eens een keertje terug. Of een paar jaar later nog eens een keer of twee keer. Echt therapeutisch werk aan jezelf is een langzaam en duurzaam proces dat tijd vraagt. Je kan jezelf niet forceren om op x-aantal gesprekken of op x-aantal maanden ‘beter’ of ‘genezen’ te zijn. Het is zinvoller om therapie te zien als een investering in jezelf die alle tijd mag nemen die het nodig heeft. Er is geen standaard traject of werkwijze. Wij bekijken samen gaandeweg wat nodig is, goed voelt, zinvol kan zijn,… en we kunnen elk moment bijsturen afhankelijk van jouw gevoel of nood.

Gespreksduur en betaling

Wanneer je een afspraak vastlegt, mail ik je alreeds het eerste ‘huiswerk’. Dit zijn opdrachten die voor jou voorbereidend werk zijn op het intakegesprek. Zo sta jij al stil bij jezelf en jouw hulpvraag. En waarmee jij mij tegelijkertijd al heel belangrijke informatie bezorgt. Daardoor leer ik je meteen al een beetje en kan ik veel gerichter vragen tijdens het intakegesprek. Mail het mij enkele dagen voor het intakegesprek terug zodat ik de kans heb om het vooraf rustig door te nemen.

Mijn favoriete werkwijze bestaat in afspraken van 90 minuten oftwel 1,5 uur. Dat laat ons toe om voldoende tijd te kunnen nemen voor een bepaald thema waarrond we tijdens een bepaalde sessie spreken en werken. Maar afspraken van 60 minuten oftwel 1 uur blijven ook mogelijk als dat jouw voorkeur geniet.

De laatste 10 minuten van een gesprek dienen voor het maken van een volgende afspraak en het betalen van de huidige sessie. Ik zet soms een timer zodat geen van beiden de tijd uit het oog verliezen en we rustig kunnen afsluiten.

Tarieven:

  • Gesprek van 90 minuten oftewel 1,5 uur – 90 euro
  • Gesprek van 60 minuten oftwel 1 uur – 70 euro

Betalen kan mobiel of cash. (Betalen met de kaart is NIET mogelijk.)

Afspraken kan je online zelf inplannen. Zo krijg je ook een herinneringsmail. Meer info over het maken van een afspraak vind je hier.

Sociaal tarief

Ik voorzie ruimte voor een beperkt aantal cliënten die het financieel moeilijk hebben en toch therapie willen starten. Ik geloof in het principe van solidariteit en pay it forward. Stuur mij een mail via het contactformulier met een korte toelichting waarom je beroep wil doen op het sociaal tarief. Dat tarief bepalen we dan onderling met een minimum van 50 euro per gesprek. Gesprekken duren in dit geval sowieso 60 minuten.

Tussenkomst ziekenfonds

Via de meeste ziekenfondsen is er een tussenkomst psychotherapie mogelijk voor x-aantal gesprekken/jaar. Dit verschilt per ziekenfonds dus dit vraag je best na bij de eigen ziekenkas. Zij kunnen je het juiste document bezorgen of je kan het zelf via hun website afprinten. Dat breng je elke sessie mee en vraag je mij om telkens in te vullen. Dit document bezorg je indien vol of bij einde therapie terug aan jouw ziekenkas.

(Let op: Vraag na hoeveel tijd je hebt om het document in te dienen. Want als je te laat bent met het in te dienen, verlies je je recht op tussenkomst.)

Hieronder een overzicht van de documenten per ziekenkas:

CM – Formulier

Solidaris – Formulier

Liberale Mutualiteit – Formulier downloaden

Helan – Info

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds – Info

Annulatievoorwaarden binnen mijn werkwijze

Een gemaakte afspraak dient altijd betaald te worden, ook wanneer je afwezig was om gelijk welke reden. Ik ben hierin strikt geworden omdat ik alreeds in het verleden te veel inkomensverlies heb geleden door enkelingen die hierin geen respectvolle keuzes maakten ten koste van mijn maandinkomen.

Ik heb uiteraard begrip voor uitzonderlijke situaties van overmacht. Bij ziekte bijvoorbeeld heb je dan wellicht ook een doktersattest voor het werk om dit te staven. Met vertraging door file bijvoorbeeld of een gemiste tram/bus, kan ik geen rekening houden. Zorg dus dat je op tijd vertrekt als je van verder moet komen. Geraak je er nog wel maar ben je een beetje later, dan gaat het gesprek nog door voor de resterende tijd. Uitlopen in tijd laat mijn agenda zelden toe.

Indien je om een bepaalde reden de afspraak niet wenst te laten doorgaan, contacteer mij. Zie je het om één of andere reden even niet zitten, voel je je te moe, voel je weerstand, voel je je niet meer op je plaats bij mij in therapie,… zeg het mij. Dat is belangrijke informatie voor jou én voor mij. We kunnen de afspraak verplaatsen of annuleren indien je dit wenst en op tijd communiceert. Hou er dus wel rekening mee dat je dit minstens 2 werkdagen op voorhand doet zodat de sessie niet wordt aangerekend.

Whatsappgroep - Wachtlijst

Ik heb een whatsappgroep voor cliënten. Indien je (plots) om één of andere reden niet op je afspraak geraakt, kan je via de groep navragen of iemand anders interesse heeft in het overnemen van jouw afspraak.

Sta je als cliënt op de wachtlijst, kan je ook in deze groep worden opgenomen. Wie weet kan je zo toch al sneller alvast een eerste gesprek hebben.

Indien je hierin interesse hebt, geef dit aan bij het maken van je eerste afspraak of wanneer je op de wachtlijst wil worden opgenomen. Of stuur mij een bericht via whatsapp of mail me via het contactformulier.

Scroll naar boven